Hvad er Rectus diastase? De 12 årsager til opdelte mavemuskler

Hvad er Rectus diastase? De 12 årsager til opdelte mavemuskler

Når man nævner mavemuskler, tænker de fleste mennesker på den sixpack, som de aldrig synes at kunne opnå. En sixpack er faktisk blot et resultat af rectus diastase, som er opdelte mavemuskler. Rectus diastase opstår, når de to sider af din rectus abdominis-muskel skilles på grund af en skade eller graviditet. Denne tilstand rammer op til 25 % af alle kvinder, der har født, og den kan være meget smertefuld, hvis den ikke behandles korrekt! I dette blogindlæg vil vi tale om de 12 årsager til rectus diastase, så du ved, hvordan du kan forebygge, at det sker i dit tilfælde!

Hvad er rectus diastase

Rectus diastase er blot et fint navn for splittede mavemuskler. Rectus diastasis opstår, når de to sider af din rectus abdominis-muskel skilles på grund af en skade eller graviditet. Denne tilstand rammer op til 25 % af alle kvinder, der har født, og den kan være meget smertefuld, hvis den ikke behandles korrekt! I denne artikel vil vi tale om de 12 årsager til rectus diastase, så du ved, hvordan du kan forhindre, at det sker i dit tilfælde. Hvad er symptomer på rectus diastase?

Når dine mavemuskler skilles, vil du begynde at se et hul mellem dem. Dette kan også medføre, at de to sider af din mave bliver mere udtalt, hvilket er kendt som “bøjning”. Denne tilstand, der også kaldes graviditetsdiastase recti eller splittede mavemuskler, rammer op til 25 % af de kvinder, der har født! Disse opdelte muskler lægger pres på andre organer og strukturer i bækkenet som f.eks. ledbånd og bækkenbundsmuskler. Den gode nyhed er, at det ikke er for sent at få behandling efter graviditeten! Kvinder opdager normalt deres mavesplittede mave inden for måneder efter fødslen, fordi de ikke længere føler sig gravide, men stadig ser ud som om de venter sig!

De 12 årsager til splittede mavemuskler

En af de vigtigste årsager til opdelte mavemuskler er graviditet. I denne periode gennemgår kvinders kroppe meget, og deres mavemuskler udsættes for et ekstremt pres! Dette lægger unødigt pres på linea alba, som bliver svage og mere tilbøjelige til at rive over med tiden. Den gode nyhed er, at det ikke er for sent at få behandling efter graviditeten! Kvinder opdager som regel deres mavespalte inden for få måneder efter fødslen, fordi de ikke længere føler sig gravide, men stadig ser ud som om de venter sig! Andre almindelige årsager er bl.a:

– Alder (mere end 50 år gammel)

– Hormonelle ændringer på grund af overgangsalderen eller brug af hormonbehandlinger som f.eks. fertilitetsmedicin

– Overbelastningsskader i sportsgrene som gymnastik, dans, roning osv. Disse aktiviteter lægge stor vægt på linea alba

– En stor stigning i trykket i maven på grund af hoste eller opkastninger. Dette kan også ske under core-træning, og derfor er det vigtigt at overvåge din form! Andre årsager er dårlig ernæring og genetik. Hvis du har spørgsmål om behandling af rectus diastase efter graviditet, så efterlad dem venligst nedenfor! Vi svarer gerne så hurtigt som muligt!